29 June, 2008

Bengkang Beskut



[Edit-6th July 2008] baru hari ni ada kesempatan nak letak resepi. Memang betul2 busy lately. Buat keje sampai ke rumah, and once in while bila ada masa, rasa mcm takde mood pulakk nak tgk blog ni..rasa nak rehattt je memanjang. Lately masak pun buat style simple2 jerrr..asal dapat makan sudahh.. :D Bengkang beskut ni pun salah satu resepi senang..

  • 150gm finger biscuit
  • Air suam secukupnya
  • 1 sudu besar serbuk nescafe
  • Setengah blok (125gm) cream cheese, suhu bilik
  • 2-3 sudu butter, suhu bilik
  • 3 biji telur
  • Setengah cawan gula (adjust ikut tahap kemanisan masing2)
  • Parutan kulit orange
  1. Bancuh serbuk nescafe dengan air suam. Celup biskut satu persatu dalam air nescafe, kemudian masukkan biskut dalam satu bekas besar. Ketepikan sementara.
  2. Cream cheese, butter, gula & telur dipukul sehingga menjadi smooth paste.
  3. Masukkan paste cheese ke dalam biskut tadi, kemudian gaul rata. Pukul dengan electric beater jika perlu, supaya sebati.
  4. Grease loyang yang sesuai. Tuang adunan ke dalam loyang, taburkan parutan kulit orange (jika suka).
  5. Bakar dengan kepanasan oven 180C selama 1 jam, atau sehingga masak. Tunggu sejuk baru potong.

22 June, 2008

Pad Thai

  • Dried Pad Noodle (direndam sehingga lembut dengan air panas)
  • bawang mayang nipis
  • Bawang putih ditumbuk
  • sedikit cili boh
  • fish sauce
  • kicap manis
  • sweet chili sauce
  • udang or ayam or beef (ikut pilihan sendiri)
  • telur
  • daun kucai
  • sedikit kacang tanah, digoreng & ditumbuk
  • bawang goreng
  1. Tumis bawang putih, kemudian masukkan bawang yang dimayang nipis. Goreng sampai layu.
  2. Masukkan cili boh, tunggu sehingga naik minyak.
  3. Masukkan udang/ayam/daging..goreng hingga masak.
  4. Curahkan sweet cili sauce, fish sauce & kicap manis..sesedap rasa. Rasakan garam.
  5. Masukkan noodle & daun kucai. Gaul rata.
  6. Pecahkan telur. Gaul sehingga telur masak.
  7. Serve. Taburkan kacang tumbuk & bawang goreng. Lagi sedap kalau perahkan sedikit lemon juice masa makan. yumm!!

Stir-fry Vege

Combination of carrot, green bean, capsicum & zuchini

Ayam Masak Sos

Masak simple2 je lahh kebelakangan ni. Asal isi perut sudahhh...dah malas tahap gaban ni..Ayam masak sos..sempoi je kan..tumis bawang, bawang putih, halia..tuang je la cili sos! Siap

18 June, 2008

Chicken & Mushroom Pepper


  1. Garlic & halia, racik halus. Tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan ayam..biar sehingga ayam hampir masak.
  3. Masukkan sos tiram, oyster sauce, fish sauce, sesame oil.
  4. Capsicum dicincang kasar, sedikit kacang panjang dikerat2..masukkan dalam kuali, biar sehingga sedikit layu,
  5. Cendawan hitam..dihiris..masukkan ke dalam kuali. Kacau.
  6. Akhir sekali..taburkan lada hitam yang ditumbuk kasar. Taburkan bijan.

Roti Pandan


  • 300 gm tepung roti
  • 2 sudu kecil yeast
  • garam
  • 40 gm mentega dicairkan
  • 60gm gula
  • 1 biji telur
  • 75ml susu
  • 77.5 ml air pandan
  1. Masukkan semua bahan dalam bread maker - uli sampai siap.
  2. You can either buat bentuk loaf, atau bentuk bun.
  3. Penaikkan sehingga naik dua kali ganda (selama lebih kurang sejam)
  4. Bakar 190 degree sehingga masak.

15 June, 2008

Kerabu Epal Hijau


Green apple, carrot, onion, coriender, racik halus & gaul dengan dressing ( lemon juice, fish sauce). Garnish dengan kacang tumbuk.

Kari daging


Macam masak kari biasa jerr...bawang, halia, garlic, cili boh, rempah kari, daging, kentang & carrot. Tapi tak bubuh santan.

Bingka Ubi

Buat lagi bingka ubi. Ikut resepi yang dari previous entry. Tapi kali ni buat..kot termanis pulakkk. Lenkali kena rasa/adjust kemanisan tuu :)

11 June, 2008

Chicken & Orange Salad

  • Chicken breast fillet, grill & slice
  • Rocket salad leaves
  • Oranges, peel & slice.
  • Pine nuts

Combine everything, and squeeze some orange juice. Serve with any dressing. Balsamic will be great!

Apple Bread Pudding

An excellent recipe from Suhana...get the recipe from here.

10 June, 2008

Asian Prawn Noodle Salad

Jom try this super fast! Siap in less than 15 minutes :D

  • Dried pad noodle (rupa dia mcm kuetiow, tapi kurus sikit) - rendam dengan air panas sehingga lembut, kemudian bilas dengan air sejuk.
  • Snow peas - rendam dengan air panas, kemudian bilas dengan air sejuk. Kemudian potong memanjang & nipis.
  • Bawang dimayang nipis
  • Daun coriender dipotong2
  • Cili di hiris nipis
  • Snow pea sprout, saya tak bubuh pun, tak berkenan dengan rasa nyerr !! :D
  • Udang secukupnye, direbus kemudian dibilas dengan air sejuk
  • Gaulkan semua bahan di atas, kemudian serve dengan dressing : lemmon juice dengan sweet cili sauce.

08 June, 2008

Pai Tee


Komen saya tentang resepi ni..excellent! sungguh rangup..tak caya cuba buat. Bahan Batter:
  • 100gm tepung gandum
  • 50gm tepung jagung
  • 50gm tepung sagu
  • air secukupnya (1 cawan lebih) - pekat lebuh kirang mcm bancuh kuih gulung
  • 1 biji telur
  • garam
  1. Bancuh semuanya. Blend jika perlu untuk hilangkan lumpy.
  2. Panaskan acuan dalam minyak panas, celup acuan panas ke dalam batter, & goreng kan ke dalam minyak panas semula. Tengok gambar seperti kat bawah, ikut turutan :)
  3. Benda ni rangup, so simpan dalam bekas kedap udara.
  4. Bila nak makan, boleh serve dengan inti kesukaan. saya letak (carrot, sengkuang &udang kering - buat macam inti popia). Nak lagi sedap, tambah timun & taugeh. Saya buat main ikut apa bahan yang ada kat rumah je :D

05 June, 2008

Vadei

  • Kacang dal, ikut banyak mana suka. Rendam semalaman. Kemudian blend.
  • Cili kering, gunting2 kecik. Bawang besar dadu. Bawang putih & halia blend. Daun kari dileraikan. Jintan manis & kunyit serbuk. Masukkan semuanye ke dalam kadang yang diblend tadi.
  • Bentuk bulat2 & leper. Campurkan sedikit tepung gandum kalau susah nak bentuk (kebih kurang 1-2 sudu besar).
  • Goreng hingga kekuningan.

Curry Puff


  • Puff pastry, thawed
  • Inti: kentang, mixed vege, minced chicken
  • Potong puff pastry ikut desired sized, letak inti.
  • lipat & tekat edges dengan garpu.
  • Bakar. Boleh sapu kuning telur sikit kalau suka. Bakar sampai kekuningan. :)

02 June, 2008

Banana Pecan Bread


  • Mash 3-4 very riped banana
  • Add in 1/3 cup of vege oil, 1 egg, 1 cup of brown sugar & coffee essence. Using a wooden spoon, combine well.
  • Add in 1 and half cup plain flour, 1 tsp baking powder & salt. Combine well.
  • Pour in 1 handfull of chopped pecan. Combine well.
  • Pour into a greased loaf pan and bake in preheated oven (175 degree celcius) - 1 hour or untill set.