24 May, 2008

Mocha Souffle


Sempoi gilerr buat souffle ni rupanyerrr..sebut betul2 yerrr 'suf-ley' hehhehehee. This recipe is best made just before serving. Makan panas2, syokkkk. Masa mula2 keluar oven..souffle ni naik tinggi..double size!! tak sampai seminit..merundum. Kalau dah sejuk souffle ni akan jadi sedikit dense, tapi not that bad laa...dah sejuk pun still sedap.

  • 2 sudu besar caster sugar
  • 2 sudu besar instant coffee
  • 2 sudu besar air panas
  • 200g coklat masakan (dark chocolate)
  • 50gm butter
  • 3 biji kuning telur
  • 7 biji putih telur
  • butter & caster sugar untuk greasing & dusting

Chocolate Sauce

  • 100gm dark chocolate
  • 80ml cream
  • 1 sudu besar perisa coffee
  1. Preheat oven 200 degree celcius.
  2. Grease remekin dengan butter Kemudian dust dengan caster sugar. Kalau takde remekin, boleh guna apa apa ovenproof dishes. Kalau guna remekin capacity 125ml, grease half cup OR Kalau guna remekin capacity 180ml, grease 3/4 cup.
  3. Larutkan instant coffee dalam air panas, kemudian satukan dengan coklat masakan & butter. Cairkan dengan kaedah double boiler.
  4. Remove from heat, kemudian masukkan kuning telur. Kacau rata.
  5. Dalam beks lain, pukul putih telur dengan speed laju, sedikit2 masukkan gula. Pukul sehingga soft peaks form.
  6. Sedikit2 masukkan putih telur ke dalam campuran coklat. Gently fold.
  7. Agih2kan ke dalam acuan. Bakar selama 12-15 minit, (sehingga souffle naik sekali ganda).
  8. Sediakan chocolate sauce: Cairkan coklat dengan kaedah double boiler, stir in cream & coffee.
  9. Serve souffle immediatly. Dust dengan serbuk koko & top dengan chocolate sauce.

No comments: