12 January, 2008

Kek Trio Marble

Tadi pegi sambutan MaalHijrah, saya bawak kek ni as potluck. Terima kasih Mat Gebu, sebab share resipi ni..mmg takleh resist!! Hati manyak syokkk bila dapat texture kek yang gebu dan cantik macam ni..hati ku berwarna warni mcm rupa kek ni jugak sepanjang hari nii hehehhehe

Tapi..kek saya buat ni color dia tak nampak berseri mcm kek Mat Gebu. Resepi asal letak chocolate emulco, so dapat warna chocolate gelap. Saya takde chocolate emulco, so saya subsitute dengan coffe paste, dapat le color pucat macam ni..apa apa pun, memang tak nyesal lahh buat kek nii..akan ku cuba lagi satu hari nanti...


Resepi Kek Trio Marble

  • 300 g mentega
  • 280 g tepung halus - saya guna tepung gandum biasa jer
  • 1 camca teh baking powder
  • 1 camca besar susu tepung
  • 5 biji telur gred A
  • 250 g gula halus
  • 1 camca besar Ovallate
  • 30 g gliserin
  • 20 g air
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 1/2 camca teh strawberry emulco
  • 1 camca teh chocolate emulco
  1. Pukul mentega hingga kembang dan putih, masukkan tepung yang telah diayak bersama susu dan baking powder. Ketepikan.
  2. Dalam bekas lain, pukul telur, gula dan ovallate. Pukul dengan speed tinggi hingga adunan kembang (mat cakap - macam nak buat baulu).
  3. Perlahankan speed dan masukkan adunan no.1 (putih telur bersama tepung tadi) sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga semua sebati.
    Last sekali, masukkan air dan gliserin dan gaul hingga semua sebati.
  4. Bahagi adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Satu bahagian dicampur dengan strawbery emulco, satu bahagian dengan chocolate emulco dan satu lagi dengan vanilla.
  5. Lenser acuan dan alas dengan kertas. Mat cakap guna acuan 8 x 8 x 3 inci, atau gunalah acuan yang sewaktu dengannyer..
  6. Masukkan setiap adunan berselang-seli hingga habis dan buat beberapa pusingan menggunakan chop stick/lidi/hujung sudu.
  7. Hentak tin 2 - 3 kali dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 35 - 40 minit. Sejukkan kek 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin.

No comments: