Resepi cedok dari Erna - Myresipi. Kali ke 3 cuba buat roti ni baru lerr jadi..huhuuuuu seronokk!! Duluuu dekat setahun yang lepas, penah cuba buat ni..tak berapa nak mengembung. Sekerat leper sekerat kembung. Gambarnye pun tah mana2 dah agaknyerr...
Semalam pagi..hati tergerak nak cuba buat lagi..tapi takut2..so bancuh separuh adunan jerrr. Kalau bread maker tu boleh bercakap..agaknyer bread maker tu suruh uli sendiri jerr sebab sikit sangat tepungnyerr. Roti turn out leper..tak kembung langsung..flat habis.. hehhehehehh.. Tak puas hati betul bila tak jadi tuuhhh...jam tu jugak bancuh lagi separuh adunan. Kali ni baru le jadi...seronokkkk..yahoooo berjaya!!
Semalam pagi..hati tergerak nak cuba buat lagi..tapi takut2..so bancuh separuh adunan jerrr. Kalau bread maker tu boleh bercakap..agaknyer bread maker tu suruh uli sendiri jerr sebab sikit sangat tepungnyerr. Roti turn out leper..tak kembung langsung..flat habis.. hehhehehehh.. Tak puas hati betul bila tak jadi tuuhhh...jam tu jugak bancuh lagi separuh adunan. Kali ni baru le jadi...seronokkkk..yahoooo berjaya!!
Gambar tengah version leper..gambar bawah sekali version kembung...
Dah 3 kali experiment, baru le tahuu..buat roti pita ni, oven kena betul2 panas. 230 degree celcius. Buat kali kedua, yang jadi leper tu..pasalnyerr 2 minit pertama saya bukan oven..terus terkuncup :( anyhow..sape nak mencuba..ini resepinya..
- 200g tepung roti
- 50g tepung gandum
- 150g air
- 5g gula
- 5g garam
- 15g olive oil/minyak masak
- 2.5g dry yeast
- Masukkan semua bahan ke dalam bread maker. Pilih setting untuk dough, tekan on button.
- Bila dah siap, keluarkan & tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
- Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
- Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
No comments:
Post a Comment