04 February, 2008

Hotdog Bun

Lagi resepi Yani dari Myresipi.com :)

Hotdog Bun Recipe:

  • 160ml air
  • 250g tepung roti
  • 14g(1 1/2 sudu besar) gula
  • 4g(1 sudu kecil) garam
  • 8g(1 sudu besar) lemak sayur
  • 2.4g(3/4 sudu kecil) dry yeast
  • 16g(3 sudu besar) susu tepung
  1. Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker, pilih setting dough, tekan button start.
  2. Bila dah siap, keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 6 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 15 minit.
  3. Buatlah bentuk panjang seperti bentuk hotdog bun.
  4. Biarkan naik dua kali ganda atau 30C selama 50minit.
  5. Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit. Biarkan di dalam oven selama 5-10 minit kalau mahukan roti kelihatan lebih perang.

No comments: