Nama lauk ni 'rendang' tapi dia tak sama macam rendang pun..jom kita tengok resepinye :)
- Ikan tongkol dipotong ikut saiz yang dikehendaki. Bersihkan.
- Rebus ikan dengan air yang sangat sedikit (rebus sekejap aje). Masukkan sekeping asam jawa dan sedikit garam semasa rebus.
- Panaskan kuali dengan minyak untuk menggoreng, bila minyak betul2 panas, masukkan ikan yangtelah direbus tadi. Goreng. Angkat dan ketepikan.
- Kurangkan minyak menggoreng tadi..kemudian tumiskan bawang putih & bawang merah yang telah ditumbuk. Tumis sehingga wangi.
- Masukkan pula cili boh (ikut tahap kepedasan masing2..) lauk ni kalau pedas sangat pun tak rasa kesedapan dia. Masak sehingga terbit minyak.
- Masukkan sedikit air asam jawa, garam.
- Agak2 dah masak kuah tu..masukkan ikan goreng tadi..kemudian taburkan hirisan daun kunyit. kacau2 dan angkat. Siap!
No comments:
Post a Comment