thumbs up! and yet a simple recipe..
- 500gm isi ikan putih (tenggiri atau lain2), potong kecil
- 2 sudu besar coriander dicincang
- 1 sudu besar thai red curry paste (saya hentam rempah kari biasa jerr)
- 1 sudu besar perahan lemon
- 50gm kacang buncis (dihiris nipis)
- 1 cawan (atau lebih, jika suka) campuran herba - basil, parsley, mint & daun kesum
- garam
- Campurkan semua bahan KECUALI kacang buncis. Kisar dalam mixer atau tumbuk dengan lesung batu sampai jadi macam paste.
- Masukkan kacang buncis tadi, satukan kesemuanya.
- Bahagikan kepada 8 bulatan, buat sepeti bentuk daging burger. Bentuk cantik2 (saya buat tu tak cantik..) TIPS..basahkan tangan sebelum mula bentuk untuk elakkan dari melekat di tangan.
- Spray minyak pada skillet dengan api sederhana panas, masak fish cake selama 3-4 minit each side atau sehinngga warna keemasan.
3 comments:
Bentuk daging burger? Tak besar sgt ke?
tak lah kak..nanti dia masak..jadi kecik sikit. takpun, kalau nak kecik..buat kecik..boleh jerr
Post a Comment