24 February, 2008

Thai Fish Cake


thumbs up! and yet a simple recipe..

  • 500gm isi ikan putih (tenggiri atau lain2), potong kecil
  • 2 sudu besar coriander dicincang
  • 1 sudu besar thai red curry paste (saya hentam rempah kari biasa jerr)
  • 1 sudu besar perahan lemon
  • 50gm kacang buncis (dihiris nipis)
  • 1 cawan (atau lebih, jika suka) campuran herba - basil, parsley, mint & daun kesum
  • garam
  1. Campurkan semua bahan KECUALI kacang buncis. Kisar dalam mixer atau tumbuk dengan lesung batu sampai jadi macam paste.
  2. Masukkan kacang buncis tadi, satukan kesemuanya.
  3. Bahagikan kepada 8 bulatan, buat sepeti bentuk daging burger. Bentuk cantik2 (saya buat tu tak cantik..) TIPS..basahkan tangan sebelum mula bentuk untuk elakkan dari melekat di tangan.
  4. Spray minyak pada skillet dengan api sederhana panas, masak fish cake selama 3-4 minit each side atau sehinngga warna keemasan.

3 comments:

eugeniadarwis said...

Bentuk daging burger? Tak besar sgt ke?

Shafidah Shamen said...

tak lah kak..nanti dia masak..jadi kecik sikit. takpun, kalau nak kecik..buat kecik..boleh jerr

Shafidah Shamen said...
This comment has been removed by the author.