27 March, 2008

Pejeri Kuning


Resepi Kak E, boleh amik kat Myresepi. Malas nak pi kedai..masak nenas dalam tin jerr.. :D Saya copy & tepek je lahh resepi ni yer! Mintak halal Kak E..

  • 1 tin nenas
  • 1 inci halia
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan udang kering
  • 1/2 sudu teh kunyit serbuk
  • Bahan penumis > biji pelaga, bunga lawang, cengkih dan kayu manis
  • 3 biji lada merah (ikut suka)
  • 1 sudu makan cuka
  • Garam, gula dan perasa secukupnya
  • 2 sudu makan minyak untuk menumis
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang, halia dan bawang putih.
  2. Setelah naik bau masukkan udang kering dan mudian masukkan bahan penumis.
  3. Masukkan kunyit serbuk dan sedikit air dari jus nenas (jika suka)
  4. Kemudian masukkan nenas dan lada merah
  5. Masukkan garam, gula dan perasa >> tunggu sebenar sehingga mendidih

No comments: