Doh:
- 200gm tepung
- 100ml air suam
- sedikit garam
- 1 sudu besar gula
- 1 1/2 sudu kecil instant yeast.
- Satukan semua bahan, uli sehingga licin. ATAU, saya satukan semua bahan, kemudian saya masukkan ke dalam breadmaker. (malas nak menguli..hehheee). Saya biar breadmaker uli dalam 10-15 minit.
- Keluarkan dah biarkan doh naik 2 kali ganda (lebih kurang setengah jam)
- Tumbuk2 keluarkan angin, then simpan lagi sekali biar lembut.
- Leperkan/canai menjadi 12 inci diameter. Rehatkan sekejap. lebih kurang 10 minit sebelum bakar.
Sos:
- Sementara tunggu nak bakar, kita siapkan sauce. Saya nak senang, saya bancuh ajer tomato sos secukupnya dengan dried parsley & oregano.
- Sapukan pada permukaan doh yang direhatkan tadi..kemudian bakar doh dengan suhu 180 degree sehingga kekuningan dibahagian tepinye.
Topping:
- Sapukan lagi sedikit sos, sikitttt jer (sebab sos yang bakar tadi kering sangat).
- Taburkan mozarella cheese.
- Taburkan seaffod pilihan.
- Taburkan bawang & capcicum.
- Lagi lots of mozarella cheese.
- Bakar sehingga masak. yuhuuuu siap!
No comments:
Post a Comment