01 May, 2008

Ayam Percik

Resepi Yani (myresipi)...senang rupanyerr buat ayam percik ni yerrr :D
  • 1 sekor ayam yang dipotong 4
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 2 biji bawang putih
  • 1 labu bwg besar
  • 2 cm halia
  • 2 batang serai
  • 1 camca kecil ketumbar
  • 1/2 camca kecil jintan putih
  • 1/2 cawan tepung beras
  • sedikit air asam jawa@asam keping
  • cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
  • garam dan gula secukup rasa
  1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...perap 1/2 jam.
  2. Masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
  3. Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
    bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
  4. Hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2

No comments: