Resepi dari Myresipi, nasi kandar style. Resepi yang saya dapat ini untuk volume besar, restaurant size kot..tapi saya masak sikit, so saya adjust sket dari resepi asal..
- 1 cawan minyak
- 1 cawan 3 sekawan kisar (3 sekawan ialah bawang besar + bawang putih +halia)
- 4 pokok daun ketumbar
- 5 biji tomato
- segenggam 4 sekawan (4 sekawan ialah bunga lawang+cengkih+pelaga+kulit kayu manis)
- 2 cawan cili kering kisar
- 5 sudu serbuk kas-kas
- 1/2 cawan udang kering kisar
- 5 sudu rempah daging
- 5 sudu rempah ikan
- 2 sudu serbuk jintan manis
- 1/2 tin susu cair
- gula dan garam secukup rasa
- Ketam
Cara memasak pun saya ubah sikit, ikut cara biasa kita masak kari..
- Panaskan minyak. Masukkan bunga dengkih, lawang, pelaga & kayu manis.
- Masukkan bawang, bawang putih & halia. Masukkan juga udang kering. Tumis sehingga wangi.
- Masukkan kesemua rempah ratus. Masukkan sedikit air, tunggu sehingga naik minyak.
- Masukkan daun ketumbar dan tomato buah hiris.
- Masukkan air untuk kuah. Jangan banyak sangat air, as this recipe is meant to be sedikit pekat. Masukkan juga susu tadi.
- Masak sehingga kuah nampak 'masak' and cantik.
- Curahkan ke atas ketam yang telah digoreng dengan garam & kunyit terlebih dahulu. **boleh juga digantikan dengan lain i.e udang, sotong, ayam & others :)
No comments:
Post a Comment