02 May, 2008

Vegetarian Lasagne

Senang je buat ni..
  1. Vege i.e capcicum, carrot, brocolli, mushroom, carrot & eggplant..potong kecil2
  2. Bawang besar..dadu & tumis sehingga wangi. Masukkan tomato puree/tomato sauce. Sprinkle dengan dried oregano & basil. Letak sedikit worchester sauce. Masukkan sayur2 tadi..mulakan dengan yang paling keras, akhiri dengan yang paling lembut. Rasa garam. Angkat & ketepikan sementara.
  3. Sediakan bechamel sos: cairkan 2 sudu besar butter, masukkan 2 sudu tepung gandum. kacau2 & curahkan susu lebih kurang 2 cawan. Masak sampai likat. Masukkan bay leave kalau suka.
  4. Assemble: dalam bekas letak lasagne sheet bawah sekali..layer dengan sayur. Atas sayur letak bechamel sauce. Atas sauce letak mozarella cheese yang dah diparut. Buat 2-3 lapis.
  5. Bakar 190-200 degree sehingga masak.

No comments: