30 August, 2008

Corn Muffin

Last muffin, before puasa kot. Saya selalunye buat mufifn ni untuk breakfast. Kalau bulan puasa..mana lalu nak makan muffin pagi2 buta yedakkk. Lagipun, sahur saya jarang bangun :D. Kot bangun pun..untuk minum air jerr. OK..jom tgk resepi corn muffin ni..beberapa kawan yang makan muffin ni..cakap sedap!
  1. 1 cup plain flour, 1/2 cup corn stach (yang kuning tu), 1/2 cup of sugar, 3/4 sudu kecil baking powder, 1 sudu penuh powdered milk - combined everything.
  2. 1/3 cawan minyak, 1 biji telur & 75-100ml air - bancuh semua, then pour into dry ingredient. Air tu depends, kepekatan batter mcm kita nak buat cekodok..
  3. Masukkan 1 tin kecil jagung (lebih kurang 1/2 cawan). Kacau.
  4. Bakar 180 degree sampai masak.

2 comments:

|| syazwaniadnan || said...

ishh.. geram sungguh tgk muffin akk naik menggunung!
wani ade try trick yg akk kasik tu..
tp x menjadi laa :(
maybe sbb gune muffin mix kot..
wani noticed, muffin mix ni lebih kureng mcm cupcakes je..
very moist..
wani guess sbb muffin mix la muffin ku x nak muncung ke atas..
xpe2, next time wani nk try full recipe plak..
doakan menjadi ye kak fidah!!

Shafidah Shamen said...

takpe wani..cuba lagii! kalau jadi buzz akak kat sini tawwww..nanti akak pi umah wani , pi tgk :)