21 October, 2008

Tempoyak


hoohooo..tak sangka tauu saya dapat makan tempoyak kat sini! Best!! Saya buat pakai durian frozen jerr..memang best gilerrr!! Yang kelakarnyerr..masa proses buat tempoyak ni..ada org tu tanya (takyah laa sebut nama dia kann..korang tahu kan sape budak lagi sorang kat rumah ni kann?? hehhehee) dia tanya 'kenapa rumah kita ni bau nangka????? saya tergelak mcm nak terkencing hahahhaaa bau nangka ngan durian pun takleh nak beza..aapadaaaaaaa! so lepas2 ni, akan ada beberapa entry masakan berasaskan tempoyak..tunguuuuuu!

Anyway..ni laahh cara2 buat tempoyak..hasil dari tele-learning proses between saya & mak.

  • Durian, asingkan dari bijinya. Hancurkan2. Saya guna durian forzen, so saya ke thaw sekejap bagi lembut. Bila lembut, hancurkan. Durian frozen ni, diorang jual seedless..so takyah susah2 nak buang bijinya.
  • Campurkan isi durian yang dah hancur tadi dengan sedikit garam. Gaul rata.
  • Simpan dalam bekas & simpan untuk 2 hari. TAK perlu tutup rapat bekas tu, biar terbuka sikit. Mak cakap kalau tutup rapat, nanti meletup!! sebab ada gas kan...And untuk 2 hari pertama ni tak payah masuk fridge dulu..simpan kat luar jerr.
  • Lepas 2 hari, tempoyak dah jadi, leh masuk fridge. Leh tutup rapat & simpan macam biasa.
  • Dah jadi!! senang kan?? :D

6 comments:

Siti Khuzaimah said...

fidah, bagi ler resepi...u wat sendiri ker?

Shafidah Shamen said...

ahahahhaaa siti..teringin gakss kerr??? senang bangattt buat tuuu. Tak sangka tauuu saya kat sini dapat makan tempoyak jugak!! :D jom buat!

Rozie said...

fidah..I sejak semalam ngan arini buat gulai tempoyak 2 hari berturut2..bekfas pun mkn nasi ngan gulai tempoyak..ngeh..ngeh!!

puas hatiku, segmen balas dendam...kekekeke!!
Gulai tempoyak perantau, jadiler buat lepas rindu...daun ubi I tukar ngan spinach, letak daun kunyit skit ngan serai...itu pun dah cukup terangkat!!

ctnik said...

wa..pasni muncul penangan tempoyak.my mum pun ajar sam adgn fidah nyer mak jugak.ct,kalau nk cepat,selalu microwave doyan yg frozen tuh.jgn lama,kejap je.

ct selalu buat tempoyak buh gula dan lada supaya pedas sikit.

tp tempoyak obersee ni sedap sb doyan first class

Ariff & Co. said...

pitttt...sonoklah ko dpt mkn tempoyak..kat dalm freezer aku nih ade 2 blnnyer stok tempoyak huuuuhuuuu...mmg senang pun wat tempoyak ..betul tu resepi ko..same ok!takleh wat sambal nyer selalu..leh gemok den mkn nasi ....

Shafidah Shamen said...

rozie,
bahaya la makan tempoyak ni..i pun makan bertambah. Makan banyak dari biasa..masak simple2 pun sedap je kan makan ngan tempoyak ni. I cuma goreng ikan, sayur masak lemak & sambal tempoyak. Nice combination :)

Ctnik,
betul kan siti..durian frozen ni lagi sedap. Sini ada frozen D24, mmg sedap! Kelassss

Nor,
Hahaaaaa ko tambah berat takper.ko kurussss..aku ni, apa nak jadi????