Dah lama betul tak makan rebung..bertahun..ni 1st time masak rebung sejak datang ke sini. Sebelum ni tak tahu kat sini ada jual rebung. Suddenly bulan lepas jumpa orang jual rebung dalam peket, tapi sepeket tu banyakkk..so pikir 2-3 kali nak beli ke takk...takut tak habis.
Semalam pegi browse barang kat kedai oriental..memang jadi kegemaranku untuk pegi browse barang sorang2..kalau cik abe ada....dia suruh cepat! tak dapat nak belek2 apa barang ada kat kedai tuu..tiba2 jumpa pulak rebung dalam tin kecik...apa lagiiii, ayam pun ada kat rumah..hohoooo lepas gian semalam, dah lama rindu kan 'ayam masak lemak cili api dengan rebung' nihhh...
Rezan pulak..dia cakap ni 1st time dia makan rebung. He dont even know what actually 'rebung' is..dia tanya 'rebung made from bamboo???' ishhhh bamboo tu asalnyer rebung lah!! syian diaaa...tapi dia makan sampai jilat2 pinggan semalam, heehhehehehee
Simple je resepi ni..main lebur2 jerr..
- blend cili api, kunyit ngan bawang (pure resepi org n9 takyah letak bawang), masukkan dalam periuk.
- Masukkan sekali ayam. Masak dengan api sederhana sehingga ayam tu kecut.
- Masukkan santan pekat, daun kunyit. Biar sampai ayam tu masak.
- Masukkan santan cair dan rebung yang telah dicuci, biarkan sehingga kuah & rebung masak.
No comments:
Post a Comment