10 January, 2008

Happy Birthday Eric..

Somebody has a birthday on 10th January 2008! Happy Birthday Mohd Eric Iskandar, my beloved nephew. He turns 3 years old today. Ada homemade birthday cake untuk Eric..mummy buat sendiri ni tauuuu..perisa mango & passion fruit.

pstttt..tak lupa juga, kek ni dedicated utk kawan kawan yang sambut birthday juga.. i.e mat gebu, kak pah, kak hani...sape lagi??? angkat tangan..! owwhhhh Azlita pun angkat tangan :D..selamat hari jadi semua..



Resepi kek ni dari olahan and experiments sebelum2 ni..tokok tambah and adjustments..

Kek span (saiz 20cm)
  • 5 biji telur saiz besar - asing putih & kuning
  • 120gm tepung gandum
  • 100gm gula (saya tak suka manis, kalau nak lebih manis, tambah sikit lagi)
  • sedikit vanilla essence
  • 2 sudu besar susu segar
  1. Bahagi 2 gula, separuh masuk kat kuning telur and separuh lagi kat putih telur.
  2. Meringue putih telur
  3. Pukul kuning telur sampai kembang
  4. Masukkan tepung yang telah diayak kedalam kuning telur, kemudian masukkan susu
  5. Masukkan putih separuh, kaup balik. Kemudian masukkan yang separuh lagi. kaup balik lagi.
  6. Bakar dalam oven 160-170 degree sehingga masak (lebih kurang 15 minit - 20 minit)

Krim

  • 600ml Fresh cream/thicken cream
  • 4-5 sudu gula, bergantung pada tahap kemanisan masing2
  1. Putar semuanya dengan mixer speed perlahan sehingga kental
  2. Hias kek dengan krim ikut kreativiti masing2.

Topping

  • Beberapa biji passion fruit
  • Setengah biji mango
  1. Blend mango jadi puree, passion fruit keluarkan isinye kemudian tapis air nyer. Satukan passion fruit dengan mango puree.
  2. Air passion fruit tu saya dilute dengan air sikit, kemudian saya sapukan antara kek span, sebelum saya 'sandwich' cream

Eric, on his 1st birthday..mummy was in Malaysia that moment..


Latest Pictures of Eric..sometime in middle 2007 i guess..

Big boy...miss you much!! mmuahhh..Eisya & Alia pun mummy&uncle rezan rindu juga...

4 comments:

Mat Gebu said...

Gambar last tu. unta kat belakang tu kalau di BBQ kan satu daerah leh makan...pastu sat lagi semua balik jalan slowwww jek dan gg jadi mancung..mcm unta..ahakss!!!

Shafidah Shamen said...

hehehehhehe..ko makan bahagian kepala dia kan??? ko kan kepala rimau semua ko makan...unta pun leh gak baham..lagi leh mancungkan gigi, ahaksss

cHeeKy WiFe said...

cik kak...

yg 100gm tepung tu kan....tepung ke gula? mcm gula jerk

Shafidah Shamen said...

hohooohoo.. ooopsss gula lerr, salah taip