05 February, 2008

Acar

Tak tahu apa nama sebenar acar ni..ada orang panggil acar timun, ada org panggil acar darat..saya panggil acar jerr.. :D saya buat ni pun, ignore bahan yang takde & skip step mana yang patut. Masak ikut apa bahan yang ada kat rumah..


  1. Tumis biji sawi, kulit kayu manis & bunga lawang dalam sedikit minyak.
  2. Masukkan bawang & udang kering. Tumis sehingga wangi.
  3. Masukkan sedikit cili boh, tungu sehingga naik minyak.
  4. Masukkan 5-6 biji bawang putih yang di belah 2 atau 3, halia muda yang dihiris halus.
  5. Masukkan carrot yang dipotong julienne (anggaran 1 batang besar), masukkan sedikit air.
  6. Agak2 hampir empuk, masuk timun yang dipotong julienne(anggaran 1 biji besar)
  7. Masukkan 1 biji sederhana besar bawang yang dipotong baji, masukkan juga cili potong (Saya tak letak cili pun..)
  8. Masukkan cuka, garam & gula.
  9. Jangan masak lama sangat..untuk elakkan timun lecur.

No comments: