- Tumis biji sawi, kulit kayu manis & bunga lawang dalam sedikit minyak.
- Masukkan bawang & udang kering. Tumis sehingga wangi.
- Masukkan sedikit cili boh, tungu sehingga naik minyak.
- Masukkan 5-6 biji bawang putih yang di belah 2 atau 3, halia muda yang dihiris halus.
- Masukkan carrot yang dipotong julienne (anggaran 1 batang besar), masukkan sedikit air.
- Agak2 hampir empuk, masuk timun yang dipotong julienne(anggaran 1 biji besar)
- Masukkan 1 biji sederhana besar bawang yang dipotong baji, masukkan juga cili potong (Saya tak letak cili pun..)
- Masukkan cuka, garam & gula.
- Jangan masak lama sangat..untuk elakkan timun lecur.
05 February, 2008
Acar
Tak tahu apa nama sebenar acar ni..ada orang panggil acar timun, ada org panggil acar darat..saya panggil acar jerr.. :D saya buat ni pun, ignore bahan yang takde & skip step mana yang patut. Masak ikut apa bahan yang ada kat rumah..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment