Gambar caramel saya ni nampak kecik sebab saya buat separuh adunan dari resepi berikut:
- 1 1/4 cawan gula caster
- 1/4 cawan air
- 300 ml cream
- 1 cawan susu
- 2 sudu kecil parutan kulit limau
- 3 biji telur
- 3 biji kuning telur
- Orange slices utk hiasan
- Panaskan oven sehingga 160 degree celcius
- Sediakan caramel dengan cara memanaskan 1 cawan gula dalam periuk/kuali. Biar sehingga perang kemudian campurkan air. Masak hingga sedikit pekat, sejukkan & biarkan sementara.
- Masukkan caramel dalam bekas yang akan digunakan untuk bakar castard.
- Dalam bekas lain, satukan cream, susu, baki gula dan kulit limau. Panaskan atas api perlahan sehingga gula larut. Biarkan didih sekali, kemudian tutup api, sejukkan selama 5 minit.
- Pukul perlahan semua telur dalam satu bekas lain. Kemudian campurkan dengan adunan cream tadi.
- Masukkan ke dalam bekas yang siap bersama caramel.
- Bakar dengan kaedah water bath selama 35-40 minit.
- Biar sejuk, kemudian masukkan dalam fridge. Hidangkan dengan orange slice .
No comments:
Post a Comment