20 February, 2008

Crispy Beef with Carrot

  • Malas nak citer panjang pasal lauk ni..sebab memang jadi kesukaan suami ku ituuuu...
  • Daging
  • Telur
  • Tepung jagung
  • minyak untuk menggoreng
  • Carrot
  • Bawang
  • Cili merah atau hijau
  • Bawang putih
  • Cili boh (sikitttt jerr)
  • Cuka
  • Garam & gula
  • Sos tiram
  1. Daging dipotong nipis memanjang. Bersihkan & tos.
  2. Pecahkan telur ke dalam daging. (Kalau daging sikit, takyah le masuk sampai sebiji..masuk sikit jerr).
  3. Sedikan tepung jagung dalam pinggan lain.
  4. Panaskan kuali dengan minyak untuk menggoreng.
  5. Carrot dipotong halus (mcm bantang mancis) kemudian goreng hingga nampak crispy. Angkat & alaskan dengan kitchen roll untuk serap minyak.
  6. 'Coat' kan daging tadi dengan tepung jagung, kemudian goreng hingga kekuningan atau masak. Angkat dah alaskan dengan kitchen roll untuk serap minyak.
  7. Kurangkan minyak lebihan menggoreng, gunakan sedikit sahaja untuk menumis. Tumis bawng putih hingga wangi, kemudian masukkan cili boh..sikitttt jerr.
  8. Masukkan juga sos tiram, cuka, garam & gula. Biarkan sedikit kering.
  9. Masukkan daging & carrot yang digoreng tadi. Kacau rata.
  10. Masukkan bawang & cili yang dihiris nipis. Immediately tutup api. Gaul semuanya. Siap untuk dihidang.

1 comment:

rzk said...

sedap gila dish ini, lain kali masak lebih sikit

rezan