skip to main |
skip to sidebar
Crispy Beef with Carrot
- Malas nak citer panjang pasal lauk ni..sebab memang jadi kesukaan suami ku ituuuu...
Daging
TelurTepung jagungminyak untuk menggorengCarrotBawangCili merah atau hijauBawang putihCili boh (sikitttt jerr)CukaGaram & gulaSos tiram- Daging dipotong nipis memanjang. Bersihkan & tos.
- Pecahkan telur ke dalam daging. (Kalau daging sikit, takyah le masuk sampai sebiji..masuk sikit jerr).
- Sedikan tepung jagung dalam pinggan lain.
- Panaskan kuali dengan minyak untuk menggoreng.
- Carrot dipotong halus (mcm bantang mancis) kemudian goreng hingga nampak crispy. Angkat & alaskan dengan kitchen roll untuk serap minyak.
- 'Coat' kan daging tadi dengan tepung jagung, kemudian goreng hingga kekuningan atau masak. Angkat dah alaskan dengan kitchen roll untuk serap minyak.
- Kurangkan minyak lebihan menggoreng, gunakan sedikit sahaja untuk menumis. Tumis bawng putih hingga wangi, kemudian masukkan cili boh..sikitttt jerr.
- Masukkan juga sos tiram, cuka, garam & gula. Biarkan sedikit kering.
- Masukkan daging & carrot yang digoreng tadi. Kacau rata.
- Masukkan bawang & cili yang dihiris nipis. Immediately tutup api. Gaul semuanya. Siap untuk dihidang.
1 comment:
sedap gila dish ini, lain kali masak lebih sikit
rezan
Post a Comment