20 February, 2008

Kuih Tiram

Mat tanya resepi kuih ni semalam..Kak Lina yang nak, katanyerr. Saya pernah mintak resepi ni kat mak..tapi ntah mana tahh saya letak. Biasa lerrr...kalau cari memang tak jumpa :D Tengahari tadi, saya roger mak..balik kejer terus buat..senang bangett!!

Okeh..ni cara resepi & cara buatnyerr:
  • 500 gm tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 2 sudu margerin
  • sedikit garam
  • 160ml air (lebih kurang)

Bahan lain:

  • 6 sudu tepung jagung
  • 6 sudu minyak masak
  1. Satukan tepung, margerin, telur & garam, gaul hingga rata semua nyer hinga jadi mc bread crumb.
  2. Masukkan air Jangan masuk semua, takut terlembik. (tapi kalau terlembik boleh tambah tepung, ye tak?) hehheehe. Uli doh sehingga kita dapat doh yang licin.
  3. Sediakan bancuhan tepung jagung dengan minyak. Satukan kedua dua bahan ini & kacau sehingga mendapat bancuhan seperti gam. (Jangan pekat sangat & jangan cair sangat).
  4. Doh tadi dibahagi 2 (supaya senang kita nak kerja kan dia..kalau tak nanti..besar sangat la pulakk) hehhehe.Setiap satu doh..kita canai nipis seperti nak buat karipap (of course kita akan dapat canai yang besar & lebar) :)
  5. Sapukan bancuhan tepung jagung tadi keseluruh permukaan tepung.
  6. Kemudian gulung memanjang. Jika mahukan lapisan yang banyak buat 2 kali proses ini..ataupun terus ke step 7.
  7. Kemudian potong kecil2 seperti dalam gambar. Potong lebih kurang sebesar ibu jari.
  8. Gelek seperti dalam gambar, kemudian goreng dengan minyak yang banyak sehingga kekuningan.

  9. Sira dengan gula halus. Simpan dalam botol kedap udara. Saya buat 500gm tepung dapat satu botol besar & satu botol kecik. banyakkk :)

10 comments:

Hani said...

wahhh... ini sudah bagus. two thumbs up!!!!
nanti nak cuba la... dari dulu tau makan jer.... tak pernah buat sendiri. TQ for recipe. muuuuaaahhhhhhh

Erin said...

wah.. rupanya ramai yg berblog kat sini.

mine is

http://thetransnationalites.blogspot.com/

Shafidah Shamen said...

jom kak hani...kita ramai2 buat kuih niii.. :D

Shafidah Shamen said...

erin...jom sama2 meriahkan majlis...join our community ;)

umi_e said...

fida... masa sekolah2 dulu selalu tolong arwah mak buat kuih ni sebab arwah mak kak e jualam kuih ni... cuma resepi dia berbeza sikit... kalau arwah mak kak e guna santan - tak gunakan air tapi yang lain sama je...

MyPeriukBelanga said...

apo kato sha anto sekeping dua kt knis tingin beno nak raso eh! sha, pahla taw kalu sedekah kt org tua...ahak, nak nak pagi jemahat ni! :)

Shafidah Shamen said...

kak e..kalau guna santan, mesti rasa dia lagi lemak ehhh..kalau buat lagi sekali nanti..leh cuba letak santan pulak

Shafidah Shamen said...

kak nis..apa jauhsangat datang mintak kuih tiram niii...tu haaa mat dekat jerrr..pi mintak kat mat pi..!

afiq said...

lme btol sye crik resipi nih...
tpi x berani nk buat..btol ke senang?

itazul-aril said...

Salam Shamen,
I dah buat semalam kuih tiram ni. Best betul, jadi rangup seperti yg sepatutnya. Thanks, buat 1st time terus jadi. By the way I kat Victoria (Bandiana).