14 February, 2008

Glucose Syrup Vs Corn Syrup

Saya cuba cari corn syrup the other day..untuk buat marshmallow. Rasa2 macam penah nampak sebelum ni. Tapi masa hari saya cari tu..tak jumpa pulakk..hishhh! 2-3 kedai saya pegi.. :(

At last saya pegi Coles Randwick..i remember penah nampak benda ni kat situ..sebab saya suka browse barang kat sana dulu. Cari2 pun takde jugak. Lepas tu saya tanya kat budak yang keje susun barang kat shelve tu..dia pun macam tercengang2 bila saya sebut corn syrup.

Saya belek2 lagi barang2 yang ada kat situ..lepas tu saya nampak botol yang dalam gambar ni, just curious nak tahu..apa bendalah tuu. Pekat semacam, color jernih..tetiba nampak dia tulis 'derived from corn'. Saya pun dengan bangga nyer cakap ngan budak yang tercengang2 tadi.. 'i got it!!' Sampai ke rumah, saya cuba search, jumpa article ni. So memang sah lah..glucose syrup tu sama lahh dengan corn syrup. So pada kawan kawan yang cari corn syrup..tapi jumpa glucose syrup jerr...itu laaa bendalah nyerr.

2 comments:

Rosma Putri said...

Tq for the info.. mmg tgh mencari pun... hehe

Hanim Wahab said...

salam dear..senang jumpa ke glucose syrup ni d kedai2 ingredients..tq