14 February, 2008

Chocolate Cake

My Valentine Cake. Kek yang padat isinyer, tapi tak laa padat sangat..tapi boleh kata moist jugak la...form my experience, simpan lagi lama, lagi sedap kek ni..hehheee

(Bahan Kek)

  • 310gm sugar (saya kurangkan ke 280gm) tak suka manis sangat
  • 3 biji telur
  • 20gm corn flour
  • 200gm plain flour
  • 170ml air suam
  • 150gm butter
  • 25gm creamcheese
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 50gm serbuk koko

(Bahan Topping)

  • 150ml cream
  • 1 bar coklat masakan
  1. Pukul telur sampai kembang, kemudian ketepikan.
  2. dalam bekas lain, pukul gula dengan butter sampai kembang. Nak cepat kegang, masukkan creamcheese sekali.
  3. Masukkan telur & esen vanilla. Kacau rata.
  4. Masukkan tepung & serbuk koko yang telah diayak bersama.
  5. Akhir sekali, masukkan air perlahan lahan & kacau.
  6. Bakar dengan kepanasan oven 180C selama lebih kurang 45 minit.
  7. Topping: Panaskan creamdengan api perlahan, kemudian masukkan coklat masakan (yang telah dipatah2 kecil). Seelok2nya guna kaedah double boiler. BIla dah set, boleh hias atas kek.

5 comments:

noreen said...

amboi bosa nye heart tu meen tu ati lombu ko ati kangaroo ahak

MyPeriukBelanga said...

laa...patut ler umah aku dah tadak nyamuk laeii ghupa2nya si shamen dah amek ati dio wat tabo ataii kek!...cian cik nya tu dah tadak ati laeii dah!

Shafidah Shamen said...

oooo korang golak2kan yooo..siap korang ehhh...malam ni kang momok datang!! ayoookkk tak tahuuuu (jalan sakan le momok tu mlm ni..sekojap pi UK sokojap pi singapore) :))

Mat Gebu said...

fidah cun leer kek coklat tu...garis2 simple cam tu pun lawa, tak yah mcm nak pingsan berhias...Itu 'chenta" punya lambang..manyak busat..ahak!!!..caya lah..

noreen said...

mat sapo suruh ko nyakat si shamen nie den ngan mak daro yo boleh gi balik copek tak karang kono sentil den tak taw