23 February, 2008

Mussels Bake With Tomato

Tak berapa pasti apa nama mussels ni dalam bahasa kita. Bukan kupang kan? Setahu saya, kulit kupang warnanye putih seakan2 biru. Iye kerr?? tak pasti lahhh..(correct me if i'm wrong) :D

Jom kita try masak mussels with this easy, low-fat and aromatic shellfish classic!
  • 1.5 kg mussels (dibersihkan)
  • 4 biji tomato masak ranum (dadu kecil)
  • 2 biji bawang putih (hiris nipis)
  • 1 biji cili merah (buang biji & dadu kecil)
  • 2 sudu besar parsley (fresh or dried)
  • 1 sudu besar oregano (fresh or dried)
  • 100ml cuka
  • Serbuk lada sulah
  • garam
  1. Panaskan oven atau grill.
  2. Satukan tomato, bawang putih, cili, parsley, oregano & cuka. Season dengan serbuk lada sulah
  3. Alas bekas yang akan digunakan sekeping aluminium foil, kemudian alaskan baking paper di atas aluminium foil tadi. Masukkan mussels tadi (kalau boleh gunakan bekas yang besar, sebab tak nak bagi mussles ni bertindih. Bahagikan mussels kepada 2 bahagian jika perlu).
  4. Curahkan bancuhan tomato tadi ke atas mussels, bungkus dan bakar lama 10-15 minit.

No comments: