17 February, 2008

Strawberry Triffle

  • Red Jelly (I made from 21gm gelatine disolve with 250ml water with strawbery flavour & red coloring
  • 250gm packet of sponge fingers
  • 1 can (400gm) strawberries in syrup
  • Custard (I made from 1 1/2 cup milk, 2tsb custard powder & sugar)
  • Grated chocolate
  1. Sediakan jelly, larutkan gelatine dalam air suam, kemudian masukkan gula perasa & pewarna, biarkan keras dalam peti sejuk, potong kecil.
  2. Sediakan custard: Satukan susu, gula & tepung custard, panaskan atas api sampai pekat
  3. Keluarkan strawberry dari tin, asingkan airnya.
  4. Celup sponge finger dalam air strawberry, kemudian susun dalam bekas.
  5. Susunkan pula jelly & strawberry untuk lapisan kedua, and custard untuk lapisan seterusnya. Ulang lagi ikut cara melapis yang sama sampai habis.
  6. Taburkan dengan parutan chocolate as a topping. :-)

No comments: