05 March, 2008

Bistik a.k.a Telur Bungkus

Masa masak bistik ni..teringat kisah zaman bujang dulu. Pi makan kat Keramat dengan kawan. Kawan order apa tah..tak ingat (tomyam kot!) Saya order bistik. Kawan punya order sampai dulu..dia siap makan, makanan saya tak jugak sampai! Tunggu punya laaa laamaaaa. Last2 sampai jugak...sekali tuu, rupanya dia buat 'beef steak'!! ya rabbii... hmmm saya masa tu dah lapar, makan je la labuuu

Sediakan inti/daging:

  • 1 biji bawang besar dipotong dadu.
  • Tumis bawang putih dan bawang besar dengan sedikit minyak sehingga layu.
  • Masukkan sedikit cili boh.
  • Masukkan tomato sos, oyster sauce & fish sauce.
  • Masukkan daging cincang.
  • Kacau selalu supaya daging tak berketul, kacang sehingga hampir kering.
  • Masukkan mixed vege (yang biasa kita guna untuk buat nasi goreng).
  • Masak sehingga betul2 kering.
  • Rasa garam.

Sediakan telur untuk bungkus:

  • 2-3 biji (bergantung pada saiz yang kita nak) telur dipukul perlahan dengan sedikit garam.
  • Dadarkan nipis & lebar. Seelok eloknya gunakan nonstick skilet.

Assemble:

  • Ambik inti atau daging tadi, bungkus kemas dengan telur dadar.

No comments: