Tak pasal2 buat roti inti kacang merah. Sebab inti lebih hari tu ada lagi..so buat je untuk habiskan stock inti. Resepi doh amik resepi CMG, resepi inti dari sini.
- 500 g tepung roti
- 240 ml air
- 20 g susu tepung
- 1 biji telur gred A, dipukul sedikit
- 80 g lemak sayur (shortening)
- 100 g gula halus
- 1/2 camca teh garam
- 2 camca teh yis segera
- 1 camca teh bread improver
- 1 camca teh bread softerner
- Inti kacang merah secukupnya
- Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker (kecuali inti kacang merah). Pilih button 'dough'. Start.
- Bila doh dah siap, tumbuk2, kemudian bahagikan kepada beberapa bulatan kecil. (resepi ini yielding about 20 buns).
- Rehatkan sekejap selama 10 minit.
- Isikan inti ke dalam doh, kemudian rehatkan selama 45 minit.
- Bakar dalam oven dengan kepanasan 180 degree selama 7-10 minit,
- Bila masak, sapukan permukaan dengan mentega semasa panas.
No comments:
Post a Comment