Al-kisahnyer buat lauk ni sebab nampak CMG tayang buku Resepi Pantai Timur dapat dari Kak Lin tu. Ikan tuna pun mmg dah lama dok parking dalam fridge..so layannnzzz..tq mat, tq kak lina :D
- 500 ikan tongkol (saya guna ikan tuna)
- 650ml santan
- minyak untum menumis
- 2 sudu besar ketumbar (goreng tanpa minyak sampai wangi, kisar)
- 1 sudu kecil jintan manis (goreng tanpa minyak sampai wangi, kisar)
- 1 batang (besar) serai, diketuk
- asam keping
- 1 sudu makan kerisik
- Cili hijau & merah di belah 2
- Garam & gula
- Cili kering**
- Bawang merah**
- Bawang putih**
- sedikit lengkuas**
- 1 biji buah keras**
- Ikan dibersihkan, kemudian direbus. Toskan.
- Kisar bahan bertanda ** kemudian tumis. Masukkan juga ketumbar & jintan manis.
- Masukkan santan, serai, gula, asam & kerisik. Biarkan didih sehingga pecah minyak. Kacau selalu. Api jangan terlalu kuat.
- Masukkan ikan yang siap direbus tadi. Kacau.
- Masukkan cili hijau & merah sebagai penyeri.
No comments:
Post a Comment