Tepung Laksam:
- 3cwn tpg beras
- 1/2 cwn tpg gandum
- 4cwn air suam
- Gaulkan semua bahan-bahan.
- Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak. (Rumah saya takde tudung periuk leper tuu..so saya guna pinggan leper yang tahan panas).
- Gulung.
- Ulangi sehingga habis bancuhan tepung tadi.
Kuah:
- Ikan - direbus,dibuang tulang, kemudian dihancurkan (saya payah sangat nak cari ikan..guna tuna chunk dalam tin jerr).
- Halia
- Bwg putih
- Bwg merah/besar
- Lada hitam/serbuk lada hitam
- Santan
- Asam keping
- Sdkt garam
- Sedikit gula merah/gula
- Kisar semua bahan..masukkan dalam periuk. Masak sehingga mendidih dan pekat
Ulam:
- Timun - diracik kecil
- Kacang panjang - diracik kecil
- Taugeh (tapi saya tak letak..sebab takde sape yang minat taugeh kat rumah ni..heheheh )
- Daun kesum (dipotong halus)
Sambal Belacan:
- Cili merah
- Belacan
- Garam
- Limau
- Tumbuk cili dgn belacan, tambah garam & dan perahkan limau
Cara hidang: Potong kecil tepung laksam, letak kuah, kemudian garnish dengan sayur. Letakkan sambal belacan. yummm!!
No comments:
Post a Comment