21 March, 2008

Nasi Dagang

Minggu ni layan layan selera pantai timur. Rasa susah nak buat, banyak keje..tapi berbaloii :D Nasi dagang ni best to serve with lauk ikan gulai dengan acar.

Ini resepi asal dari buku Kak Lina, untuk 1kg beras. Saya buat 2 pot jerr..konsepnyerr beras pulut 1/5 portion. Kalau nak buat sikit..kena pandai2 adjust dari resepi asal ni yerr :D

  • 800gm beras wangi
  • 200gm beras pulut
  • 10 ulas bawang merah dihiris halus
  • 1 camca halba
  • 2 cm halia hiris halus
  • 1500ml santan (yang ni kena adjust..kalau guna semua banyak sangat santan ni. Nanti jadi bubur pulakss :D amponnnn Kak Lina)
  • Garam & gula
  1. Beras digaul rata. Kemudian rendam selama 4 jam.
  2. Satukan santan, garam & gula.
  3. Kukus beras selama 15 minit.
  4. Selepas kukus..masukkan dalam tapis & bilas dengan air biasa. Kemudian kukus lagi sehingga masak.
  5. Angkat & tuang dalam bekas besar, gaulkan dengan santan, bawang & halia.
  6. Kukus lagi sekejap, lebih kurang 5 minit. Siap.

2 comments:

Nor Suraida Yahya said...

fida...cara2 yg no.4 tu salah...jgn dibilas ngan air...cuba fida gi blog eda...ada eda tulis wat nasi dagang yg betul2 asli dr trg....lagipun eda org trg...kalo tak pandai wat nasi dagang ...malulahhh...jgn marah ya!...eda bgtau sbg sahabat...hehheheheh

Shafidah Shamen said...

oowhhhh tinkiu eda...sebb saya dapat resepi suruh bilass..saya bilas lerrrr :D nantia gi tgk :D