Saya copy & paste resepi Kak D dari Myresipi, malas nak menaip, panjang sangat! :D **Total ammount tepung dalam resepi di bawah ialah 500gm, yielding 10-12 roti.
Bahan A
- 350 gram tepung roti/high protein flour
- 150 gram tepung halus/ tepung superfine
- 100 gram gula
- 1 sudu teh garam halus
- 30 gram susu tepung
- 1 sudu teh bread improver (optional)
- 1 sudu teh bread softener (optional)
- 4 sudu teh yis kering
Gaul bahan di atas sebati
- air
- 1 biji telur kecil (pukul sikit)
Campukan bahan di atas dan timbang supaya mendapat 265 gram
Bahan C
- 40g butter
- 40g shortening
Boleh guna shortening atau butter sahaja
- Masukkan Bahan B kedalam A dan uli sehingga adunan licin.
- Masukkan Bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan menjadi licin dan tak melekat ditangan dan bekas.
- Perap doh selama 30 – 40 minit.
- Tumbuk-tumbuk doh dan uli untuk keluarkan angina. Ini penting untuk menghasilkan roti yang tidak berongga besar didalam.
- ATAU cara lain masukkan semua bahan ke dalam breadmaker, kemudian press 'dough' button & tekan start.
- Bila dah siap uli, bahagikan doh seberat 60 gram dan bulatkan doh. Rehatkan selama 10 minit.
- Sediakan inti kacang merah seberat 50gm setiap satu dan dibulat-bulatkan.Ketepikan.
- Canai doh, kemudian masukkan inti kacang merah
- Canai leper doh yang sudah diisi inti selebar lebih kurang 6-7 inci. Kemudian bentuk seperti gambar di bawah:
Cara membuat Red Bean Stollen
- Dengan pisau tajam yang dicelup tepung, potong seperti buat jalur, tapi jangan putus, hanya permukaan sahaja.
- Terbalikkan, gulung dan buat bentuk lengkung.
Cara membuat Chrysanthemum Bread
- Dengan pisau tajam yang dicelup tepung, potong doh sepeti dalam gambar.
- Terbalikkan 'kelopak' ke atas.
10. Rehatkan doh yang telah dibentuk selama lebih kurang 1/2 jam. Sapukan dengan telur sebelum bakar dengan panas oven 180 degree selama 20 minit atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment