Bahan sweet chili:
- 1 sudu minyak makan
- 2 biji bawang putih, tumbuk lumat
- 1 sudu besar cili boh
- 75ml cuka
- garam & gula secukup rasa
- 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan2 sudu air
Bahan Lain:
- 250gm boneless chicken
- 1/2 cawan atau lebih tepung jagung
- sedikit air (untuk bancuh dengan tepung jagung)
- 1/2 biji capcicum hijau (potong lebih kurang 1 inci X 1 inci)
- 1/2 biji capcicum merah (poong lebih kurang 1 inci X 1 inci)
- 1 biji bawang besar (potong besar mcm nak makan satay, kemudian cerai2kan)
- Minyak untuk menggoreng ayam
- Sediakan sweet chili: tumis bawang putih, kemudian masukkan cili. Masukkan pula cuka, tambah sedikit air juka masam sangat. Perasakan garam & gula, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Ketepikan semetara.
- Ayam dibersihkan, kemudian dihiris nipis.
- Tepung jagung dibancuh dengan air, dapatkan kepekatan batter macam nak goreng pisang.
- Celup ayam ke dalam tepung kemudian goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
- Tuangkan minyak panas ke dalam bekas lain. Dengan saki baki minyak yang ada dalam kuali, masukkan capcicum dan bawang, kacang hingga kesemuanya agak layu, lebih kurang 2 minit.
- Masukkan ayam dan curahkan sweet chili tadi, kacau rata kemudian padamkan api. :)
No comments:
Post a Comment