01 March, 2008

Sweet Chili Chicken

Saya dengan Rezan suka makan lauk ni kalau pegi Eastgarden, Pagewood. Kat kedai ayam Read Lea situ ada jual lauk ni, boleh beli combo style dengan nasi goreng & air botol. Harga tak ingat berapa, heeeheheh sebab selalunye kalau pegi makan sini, saya pegi dengan Rezan, so selalunye dia yang bayar.. :D saya makan jerr..dia boss kan! :D


Bahan sweet chili:

  • 1 sudu minyak makan
  • 2 biji bawang putih, tumbuk lumat
  • 1 sudu besar cili boh
  • 75ml cuka
  • garam & gula secukup rasa
  • 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan2 sudu air

Bahan Lain:

  • 250gm boneless chicken
  • 1/2 cawan atau lebih tepung jagung
  • sedikit air (untuk bancuh dengan tepung jagung)
  • 1/2 biji capcicum hijau (potong lebih kurang 1 inci X 1 inci)
  • 1/2 biji capcicum merah (poong lebih kurang 1 inci X 1 inci)
  • 1 biji bawang besar (potong besar mcm nak makan satay, kemudian cerai2kan)
  • Minyak untuk menggoreng ayam
  1. Sediakan sweet chili: tumis bawang putih, kemudian masukkan cili. Masukkan pula cuka, tambah sedikit air juka masam sangat. Perasakan garam & gula, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Ketepikan semetara.
  2. Ayam dibersihkan, kemudian dihiris nipis.
  3. Tepung jagung dibancuh dengan air, dapatkan kepekatan batter macam nak goreng pisang.
  4. Celup ayam ke dalam tepung kemudian goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
  5. Tuangkan minyak panas ke dalam bekas lain. Dengan saki baki minyak yang ada dalam kuali, masukkan capcicum dan bawang, kacang hingga kesemuanya agak layu, lebih kurang 2 minit.
  6. Masukkan ayam dan curahkan sweet chili tadi, kacau rata kemudian padamkan api. :)

No comments: