Mintak resepi dari mak. Cara nak buat tuu..dulu selalu tengok mak buat. Sekarang ni..kita experiment sendiri..ok..kom kita tengok resepi tapai ni..(anggaran untuk 1 pot beras pulut)
- Amik ragi sebesar ibu jari, atau lebihkan sedikit. Ragi mestilah betul betul2 kering. Jemur bawah cahaya matahari jika perlu.
- Kukus pulut. (Letak pulut dalam bekas, air paras2..kukus sampai masak).
- Sejukkan pulut.
- Peroikan ragi yang telah kering tadi, tapis supaya dapat texture macam tepung.
- Taburkan ragi ke dalam pulut yang dah sejuk tadi. Gaul rata.
- Kemudian renjiskan dengan bancuhan air gula. (1/3 cawan air suam dengan 1/3 cawan gula. Ikut tahap kemanisan kita suka).
- Gaul rata lagi. Simpan dalam bekas tertutup, balut bekas tersebut dengan kain. Kemudian simpan ditempat suam. Biarkan selama 2 malam ATAU 48 jam.
- Siap.
No comments:
Post a Comment