17 March, 2008

Tapai Pulut


Mintak resepi dari mak. Cara nak buat tuu..dulu selalu tengok mak buat. Sekarang ni..kita experiment sendiri..ok..kom kita tengok resepi tapai ni..(anggaran untuk 1 pot beras pulut)

  1. Amik ragi sebesar ibu jari, atau lebihkan sedikit. Ragi mestilah betul betul2 kering. Jemur bawah cahaya matahari jika perlu.
  2. Kukus pulut. (Letak pulut dalam bekas, air paras2..kukus sampai masak).
  3. Sejukkan pulut.
  4. Peroikan ragi yang telah kering tadi, tapis supaya dapat texture macam tepung.
  5. Taburkan ragi ke dalam pulut yang dah sejuk tadi. Gaul rata.
  6. Kemudian renjiskan dengan bancuhan air gula. (1/3 cawan air suam dengan 1/3 cawan gula. Ikut tahap kemanisan kita suka).
  7. Gaul rata lagi. Simpan dalam bekas tertutup, balut bekas tersebut dengan kain. Kemudian simpan ditempat suam. Biarkan selama 2 malam ATAU 48 jam.
  8. Siap.

No comments: