16 April, 2008

Piri Piri Chicken

Kesedapan resepi ni bergantung kepada sauce nyer. Kalau sedap kuah..so sedap la masakan ni. Boleh juga try sauce ini on burgers and snacks too..!
  • Sediakan piri piri sauce terlebih dahulu, caranye..satukan kesemua bahan2 dibawah (kecuali minyak). Masukkan dalam food processor or blender. Process and adding minyak secukupnya untuk dapatkan paste cair.
  1. 285gm jar wood-roasted small whole peppers (as in the picture) - kalau tak jumpa..boleh ganti dengan jeruk capcicum, sama cara mcm buat cili jeruk jugaa..
  2. 2 biji cili merah
  3. 2 biji bawang putih
  4. 1 sudu kecil ground cumin
  5. 2-3 sudu minyak masak

  • 1 whole chicken..potong 4 atau 8. Bersihkan. Marinate dengan sauce sebahagian dari sauce piri piri sekurang-kurang nya satu jam, atau lebih. (longer is better).
  • Bakar ayam sehingga masak. Masa bakar..boleh lumur ayam dengan sedikit lagi sauce jika suka.
  • Campurkan cuka dan coriander ke dalam lebihan sauce piri piri tadi. Masukkan sediit garam & black pepper, to make a serving sauce.
  • Hidangkan dengan lettuce, timun, tomato, capcicum & lemon.

1 comment:

hani said...

hmm.. die die must try this ... tanx you