Siaran ulangan. Dah buat kek ni previously..tapi kali ni tukar sikit resepi basic plain cake tu. Sebab sebelum ni guna 5 biji telur utk kek kecik sangat. So kalau nak double size, kena pakai 10 telur pulak. Thus, saya guna resepi lain sikit..taste better!
- 6 biji kuning telur
- 6 biji putih telur
- 75gm mentega
- 100 gram gula halus
- 100 gram plain flour
- 60 gram tepung jagung
- 50 gram air sejuk
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu besar ovalette
- 1 sudu teh esen vanilla
- Pukul putih telur dengan sebahagian gula sehingga kental (meringue).
- Dalam bekas lain, pukul kuning telur dengan baki gula hingga kembang.
- Masukkan ovallette & vanilla.
- Satukan tepung dengan baking powder. ayak.
- Masukkan air & tepung berselang seli. kaup balik rata.
- Masukkan mentega yang telah dicairkan. Kacau rata.
- Grease loyang 8 inci. Bakar dengan suhu 150-160 celcius selama 35-40 minit. Atau bergantung kepada oven masing. (bakar sehingga masak).
No comments:
Post a Comment