16 April, 2008

Kek Parutan Keju

Siaran ulangan. Dah buat kek ni previously..tapi kali ni tukar sikit resepi basic plain cake tu. Sebab sebelum ni guna 5 biji telur utk kek kecik sangat. So kalau nak double size, kena pakai 10 telur pulak. Thus, saya guna resepi lain sikit..taste better!

  • 6 biji kuning telur
  • 6 biji putih telur
  • 75gm mentega
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram plain flour
  • 60 gram tepung jagung
  • 50 gram air sejuk
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 sudu teh esen vanilla
  1. Pukul putih telur dengan sebahagian gula sehingga kental (meringue).
  2. Dalam bekas lain, pukul kuning telur dengan baki gula hingga kembang.
  3. Masukkan ovallette & vanilla.
  4. Satukan tepung dengan baking powder. ayak.
  5. Masukkan air & tepung berselang seli. kaup balik rata.
  6. Masukkan mentega yang telah dicairkan. Kacau rata.
  7. Grease loyang 8 inci. Bakar dengan suhu 150-160 celcius selama 35-40 minit. Atau bergantung kepada oven masing. (bakar sehingga masak).

No comments: