24 April, 2008

Chicken Panang Curry


Resepi ni, kalau sekali pandang macam banyak jerr bahan, tapi tak susah masak. Buat paste, masak paste dengan daging, campur santan kemudian campur sayur..jon tengok detail recipe:
Bahan lain:
  • 8-10 biji cili kering (kalau tak nak pedas, boleh kurangkan)
  • 6 biji bawang kecil
  • 6 biji bawang putih
  • 1 sudu kecil ketumbar
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu kecil lada sulah
  • 2 batang serai
  • 1 inci lengkuas
  • 6 batang daun ketumbar
  • 2 sudu kecil belacan
  • 2 sudu besar roasted peanuts

Bahan Lain:

  • Ayam
  • Santan
  • Sayur sayur - semua nyer sikit2 i.e capsicum, zuchinni, carrot, kacang buncis & brocolli
  1. Blend semua bahan, jadikan paste.
  2. Masak ayam dengan paste tadi sehingga ayam kecut.
  3. Tambah santan cair. Masak sehingga ayam empuk.
  4. Masukkan santan pekat.
  5. Masukkan sayur (mulakan dengan sayur yang paling keras, and akhiri dengan sayur2 lembut).
  6. Rasakan garam.
  7. Taburkan hirisan daun limau purut.

No comments: