24 April, 2008

Tuna Bun


Resepi doh sama macam roti2 yang sebelum ni. Cuma tukar inti tuna kali ni. Campur je tuna dengan mayonis & squeeze dengan sedikit lemon. Resepi doh boleh dapat di sini.

Bahan doh:

  • 500 g tepung roti
  • 240 ml air
  • 20 g susu tepung
  • 1 biji telur gred A, dipukul sedikit
  • 80 g lemak sayur (shortening)
  • 100 g gula halus
  • 1/2 camca teh garam
  • 2 camca teh yis segera
  • 1 camca teh bread improver
  • 1 camca teh bread softerner
  1. Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker, pilih button 'dough'. Start.
  2. Bila doh dah siap, tumbuk2, kemudian bahagikan kepada beberapa bulatan (ikut saiz roti yang kita nak).
  3. Rehatkan sekejap selama 10 minit.
  4. Isikan inti ke dalam doh, kemudian rehatkan selama 45 minit.
  5. Bakar dalam oven dengan kepanasan 180 degree selama 7-10 minit,
    Bila masak, sapukan permukaan dengan mentega semasa panas.

No comments: