Resepi kat bawah ini ialah untuk kek saiz kecil (8x4x3.5). Pada sesiapa yang nak buat besar, kena la double or triple kan resepi ni yerr :D
Cake:
- 5 biji telur
- 60gm gula halus
- 75gm tepung gandum
- 15gm tepung jagung
- 1 1/2 sudu besar minyak
- esen vanilla
- Asingkan putih & kuning telur.
- Pukul putih telur dengan sebahagian gula sehingga mengeras. (meringue)
- Dalam mangkuk lain, pukul kuning telur, baki gula dan esen vanilla sehingga kembang.
- Satukan putih & kuning telur. Masukkan minya. Kacau.
- Tepung yang telah diayak.
- Bahagi 2 adunan sama banyak..bakar sehingga masak (lebih kurang175 degree *10-12 minit)
Butter cream:
- 150 butter
- 150 shortening
- 150gm icing sugar
- 1 sudu susu segar
- Pukul semua bahan dengan kelajuan perlahan, sehingga bertukar menjadi cream
Cheddar Cheese - diparut
Assemble:
- Sandwichkan kek dengan cream, cantum. kemudian sapu lebihan cream ke seluruh kek. Coat semua.
- Taburkan parutan cheddar cheese ke seluruh permukaan kek yang dah disalut dgn cream tadi.
1 comment:
sedaplah mtk half tu,ceh tamak nii,keh keh
Post a Comment