Asasnye, masakan ni lebih kurang macam ayam masak merah yang biasa kita buat tu..cuma resepi ni ada tambah beberapa jenis herba lain..
- Ayam dipotong ikut suka, bersihkan, tos.
- Boleh goreng ayam sebelum dicampur kuah, tapi saya prefer masak terus. So tak guna minyak banyak dalam masakan ni.
- Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih & bunga lawang.
- Tumis bawang putih & halia yang ditumbuk. Masukkan pula bawang besar yang dimayang. Tumis sehingga layu.
- Masukkan pula cili boh. Masukkan sedikit sahaja, sebab masakan ini not meant to be very hot!
- Masukkan serbuk cummin. Serbuk cummin ni bubuh banyak2 sikit..baru kick!
- Tunggu sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan juga kentang.
- Kacau2..biarkan ayam keluarkan air sekejap.
- Masukkan cili sos. Masukkan air jika perlu.
- Masukkan dried basil & oregano. Masak sehingga kuah pekat dan cantik.
No comments:
Post a Comment