Resepi dari majalah, resepi asalnye..serve pie ni dengan creame, tapi saya makan cenggitu jerr. Boleh buat size kecil2 OR letak one short in a big acuan, pastu leh potong masa nak makan...
- 300gm tepung gandum
- 180gm butter (sejuk) didadu
- 1 biji kuning telur
- 2-3 sudu besar air sejuk
- **55gm gula perang **
- **25gm rolled oats **(saya gantikan dengan nestum)
- **60gm pecan **(pecah2 kasar)
- **60gm butter **(suhu bilik)
Untuk filling:
- 1kg keledek kuning (kumara) - direbus sehingga empuk
- 20gm butter
- 100ml fresh orange juice
- 200gm gula perang
- 2 biji telur (pukul sedikit)
- 1 bij kuning telur
- 2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
- 1/2 sudu kecil vanilla essence
- Satukan tepung dengan butter, gaul rata. Tambahkuning telur & air. Gaul lagi sehingga menjadi doh. Uli sedikit seupa mendapat permukaan yang licin. Rehatkan doh dah siap canai tadi ke dalam fridge selama 30 minit.
- Sementara itu, siapkan filling; satukan keledek dengan butter, mash sehingga smooth. Campurkan dengan orange juice, gula, telur, kuning telur, serbuk kulit kayu manis & vanilla. Mash lagi sehingga semuanya smooth. (Nak senang, masukkan semuanye dalam prosessor).
- Panaskan oven ke 200 degree celcius.
- Canai nipis doh, potong ikut size acuan. Rehatkan lagi ke dalam fridge selama 15 minit.
- Cucuk bahagian dasar pastry dengan garpu, kemudian lapikkan dengan baking sheet on top, then letak pemberat untuk elakkan pastry menggelembung semasa membakar (boleh letak beras, pastry weight).
- Bakar selama 10 minit. Kemudian keluarkan pemberat..turunkan suhu ke 180 celcius & bakar lagi selama 8 minit atau sehingga kekuningan.
- Sudukan filling ke dalam pastry base, ratakan. Bakar lagi selama 10 minit or until just set.
- Satukan bahan bertanda ** dalam bekas lain. Gaul sehingga semuanya combined. Letakkan bahan2 ini evenly over the pies. Bakar lagi sehingga keperangan.
2 comments:
nampak mcm sedap jerrrrr,mtk ckit bleh?
amik lerrr dayang :P amik gambar tuuu heheehheee
Post a Comment