13 May, 2008

Ikan Sumbat Belakang


Resepi ni will be great dengan ikan cencaru. But then sini mmg saya tak penah jumpa ikan cencaru, jadi saya substitute dengan ikan selar kuning. Sini punya ikan selar kuning dipanggil 'yellow tail'. Besar2 & kulitnye keras mcm cencaru sikit2..boleh laaaaa..

  • 2 ekor ikan cencaru
  • segenggam cili kering (direndam hingga lembut)
  • 2-3 ulas bawang merah
  • sedikit halia
  • 1 ulas bawang putih
  • sedikit belacan
  • sebatang (besar) serai
  • garam & gula
  • asam jawa
  • Minyak untuk menggoreng
  1. Ikan dibersihkan. Dibelah bahagian belakang, buat macam pocket.
  2. Cili ditumbuk lumat bersama halia, bawang putih, halia, serai & belacan.
  3. Asam jawa dicampur dengan sedikit air, masukkan jus nya ke dalam cili tadi. Jadikan pes pekat.
  4. Rasakan garam & gula.
  5. Sumbatkan pes cili ke 'pocket' tadi & juga perut ikan tadi.
  6. Goreng dalam minyak panas sehingga masak.

No comments: