12 May, 2008

Kuih Sagu


  • 300 gm sagu biji mata ikan
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 cawan air
  • Sedikit pewarna merah/ hijau
  • Sehelai daun pandan
  • Kelapa muda diparut
  • sedikit garam
  1. Bersihkan sagu. Rendam sekejap, lebih kurang 5 minit. Jgn kacau2 sangat nanti hancur. Toskan.
  2. Didihkan air, gula, pewarna. masukkan daun pandan. Kacan sampai gula hancur.
  3. Masukkan sagu tadi dalam bancuhan gula tadi.
  4. Terus kacau sampai jernih dan pekat.
  5. Tuang dalam acuan. Sejukkan.
  6. Satukan kelapa dengan garam. Gaul kelapa dengan kuih yang telah siap dipotong. **saya gantikan kelapa muda dengan kelapa kering - basahkan sedikit, microwave sekejap for few seconds, kemudian gaul garam**

No comments: