29 June, 2008

Bengkang Beskut



[Edit-6th July 2008] baru hari ni ada kesempatan nak letak resepi. Memang betul2 busy lately. Buat keje sampai ke rumah, and once in while bila ada masa, rasa mcm takde mood pulakk nak tgk blog ni..rasa nak rehattt je memanjang. Lately masak pun buat style simple2 jerrr..asal dapat makan sudahh.. :D Bengkang beskut ni pun salah satu resepi senang..

  • 150gm finger biscuit
  • Air suam secukupnya
  • 1 sudu besar serbuk nescafe
  • Setengah blok (125gm) cream cheese, suhu bilik
  • 2-3 sudu butter, suhu bilik
  • 3 biji telur
  • Setengah cawan gula (adjust ikut tahap kemanisan masing2)
  • Parutan kulit orange
  1. Bancuh serbuk nescafe dengan air suam. Celup biskut satu persatu dalam air nescafe, kemudian masukkan biskut dalam satu bekas besar. Ketepikan sementara.
  2. Cream cheese, butter, gula & telur dipukul sehingga menjadi smooth paste.
  3. Masukkan paste cheese ke dalam biskut tadi, kemudian gaul rata. Pukul dengan electric beater jika perlu, supaya sebati.
  4. Grease loyang yang sesuai. Tuang adunan ke dalam loyang, taburkan parutan kulit orange (jika suka).
  5. Bakar dengan kepanasan oven 180C selama 1 jam, atau sehingga masak. Tunggu sejuk baru potong.

2 comments:

Shakirah said...
This comment has been removed by the author.
Shakirah said...

bengkang ni dulu, tak pernah aku makan tapi mula2 sekali aku try kat umah kak Sali tahun lepas, sebelum dia keje... Memang lembut dan sedap, korang try le. Resepi ni modify sikit letak limau eh. Baguslah boleh share di blog ;)

Fm: Shaky
"sincerety is the way of life"