skip to main |
skip to sidebar
Almond Tiramisu
- 1 sudu besar serbuk nescaffe
- 250ml warm water
- 1 sudu besar almond essence
- 250gm finger biscuits
- 200gm dark cooking chocolate, roughly chopped
- 125ml thickened cream - untuk chocolate cream
- 125ml thickened cream - untuk campur dengan cheese
- 100gm castor sugar
- 2 x 250gm tubs mascarpone cheese
- 100gm flaked almonds, toasted
- Grease and line dengan baking paper, loyang 22cm springform.
- Bancuh nescaffe dengan warm water.
- Satukan chocolate, 125ml cream & gula, cairkan dengan kaedah double boiler. Panaskan sehingga semuanya melted.
- 125ml cream, dipukul sehingga kental, kemudian masukkan mascarpone cheese & almond essence, kacau lagi sehingga bersatu semuanya. Jangan kacau kuat sangat.
- Celup separuh dari finger biscuit ke dalam bancuhan air nescaffe. Celup satu persatu & susun rapat ke dalam loyang.
- Drizzle 1/3 dari chocolate cream atas biscuit, followed by half of the mascarpone cheese.
- Ulangi celup another half of the biscuit dalam air nescaffe susun lagi, drizzle 1/3 of chocolate & habiskan another half of mascarpone cheese. Drizzle baki 1/3 of chocolate. Taburkan flaked almond.
- Sejukkan dalam fridge sekurang-kurangnya 2 jam sebelum serve.
No comments:
Post a Comment