06 July, 2008

Almond Tiramisu


  • 1 sudu besar serbuk nescaffe
  • 250ml warm water
  • 1 sudu besar almond essence
  • 250gm finger biscuits
  • 200gm dark cooking chocolate, roughly chopped
  • 125ml thickened cream - untuk chocolate cream
  • 125ml thickened cream - untuk campur dengan cheese
  • 100gm castor sugar
  • 2 x 250gm tubs mascarpone cheese
  • 100gm flaked almonds, toasted
  1. Grease and line dengan baking paper, loyang 22cm springform.
  2. Bancuh nescaffe dengan warm water.
  3. Satukan chocolate, 125ml cream & gula, cairkan dengan kaedah double boiler. Panaskan sehingga semuanya melted.
  4. 125ml cream, dipukul sehingga kental, kemudian masukkan mascarpone cheese & almond essence, kacau lagi sehingga bersatu semuanya. Jangan kacau kuat sangat.
  5. Celup separuh dari finger biscuit ke dalam bancuhan air nescaffe. Celup satu persatu & susun rapat ke dalam loyang.
  6. Drizzle 1/3 dari chocolate cream atas biscuit, followed by half of the mascarpone cheese.
  7. Ulangi celup another half of the biscuit dalam air nescaffe susun lagi, drizzle 1/3 of chocolate & habiskan another half of mascarpone cheese. Drizzle baki 1/3 of chocolate. Taburkan flaked almond.
  8. Sejukkan dalam fridge sekurang-kurangnya 2 jam sebelum serve.

No comments: