Mom, dad, inlaws, sisters, brothers & frens..here i am..
06 July, 2008
Almond Tiramisu
1 sudu besar serbuk nescaffe
250ml warm water
1 sudu besar almond essence
250gm finger biscuits
200gm dark cooking chocolate, roughly chopped
125ml thickened cream - untuk chocolate cream
125ml thickened cream - untuk campur dengan cheese
100gm castor sugar
2 x 250gm tubs mascarpone cheese
100gm flaked almonds, toasted
Grease and line dengan baking paper, loyang 22cm springform.
Bancuh nescaffe dengan warm water.
Satukan chocolate, 125ml cream & gula, cairkan dengan kaedah double boiler. Panaskan sehingga semuanya melted.
125ml cream, dipukul sehingga kental, kemudian masukkan mascarpone cheese & almond essence, kacau lagi sehingga bersatu semuanya. Jangan kacau kuat sangat.
Celup separuh dari finger biscuit ke dalam bancuhan air nescaffe. Celup satu persatu & susun rapat ke dalam loyang.
Drizzle 1/3 dari chocolate cream atas biscuit, followed by half of the mascarpone cheese.
Ulangi celup another half of the biscuit dalam air nescaffe susun lagi, drizzle 1/3 of chocolate & habiskan another half of mascarpone cheese. Drizzle baki 1/3 of chocolate. Taburkan flaked almond.
Sejukkan dalam fridge sekurang-kurangnya 2 jam sebelum serve.
No comments:
Post a Comment