- 3 ekor ikan kembung (**saya guna ikan blue mackarel), dibersihkan. Kemudian ditanggalkan semua daging nya dari kulit ikan. Proses ni kena buat hati2, supaya kulit ikan tak terkoyak. Tips kalau nak senang, patahkan tulang utama ikan ini, kemudian tarik keluar tulang tersebut, daging ikan akan keluar ikut tulang.
- 2-3 ulas besar bawang merah, satu sudu besar lada hitam, 2 ulas bawang putih, seinci halia ditumbuk lumat. Kemudian masukkan isi ikan tadi. tumbuk lumat.
- Masukkan lebih kurang setengah cawan kelapa parut kedalam bahan2 yang ditumbuk tadi (**saya gunakan kelapa kering). Tumbuk lumat.
- Masukkan garam secukup rasa serta sedikit air asa jawa.
- Sumbatkan bahan2 tumbuk ini kedalam kulit ikan semula. Bentuk elok2.
- Goreng dalam minyak panas sehingga masak. Hidang.
19 July, 2008
Solok Ikan
Lama betul saya mengidamkan solok ikan ni. Sini saya tak penah jumpa ikan kembung..so tahannn je lah. Sampai la sabtu (semalam) saya ternampak ikan blue mackarel, seakan2 ikan kembung, tapi dia kurus. Ada kawan saya cakap, blue mackarel ni adik beradik ikan kembung. Rasa pun sama. Saya ingatkan blue mackarel ni ialah ikan tenggiri..hheheheheee, rupa nyerr salah!! ok..jom tengok camana nak buat solok ikan yang menjadi pojaan hatiku inii :D
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment