Saya terkenang kat kuih kaswi mak saya. Saya suka sangat..kuuih resepi mak, bila dah masak surfacenyer ada air bertakung. Saya selalu mintak mak simpan, sebab saya suka minum air tu..sedap & manis. Saya roger mak mintak resepi.. :D
Saya cuma buat half dari resepi bawah, dapat satu loyang 6X6 inch. Bnayak tuhhhh utk kami berdua. Boleh buat untuk makan 6 orang dewasa..makan puas2 punyaaaa!
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung ubi
- 1 ketul gula melaka
- ½ cawan gula or less
- Sedikit kapur (lebih kurang sebesar ibu jari)
- Air secukupnya (Lebih kurang 1 cawan lebih)
- Kelapa parut gaul dengan sedikit garam (saya guna kelapa kering tu jer...basahkan sikit & microwave for 10 seconds & gaul garam) - updated
- Masak both gula dalam air..sampai gula larut. Sejukkan.
- Combine both tepung, curahkan air gula (sejuk) tadi dalam tepung. Campurkan kapur. Kacau & tapis.
- Bancuhan meant to be cair. Tips kelikatan: ambil sedikit bancuhan..titik kan kat belakang tangan. Kalau bancuhan tu meluncur je turun tak lekat kat kulit..then bancuhan tu dah ok.
- Masukkan dalam acuan, kukus selama satu jam.
- Bila dah sejuk baru potong. Gaul dengan kelapa parut.
4 comments:
Mmmm, your kuih kaswi looks so good. Where do you get your kapur from?
kalau takde tepung ubi camne..
Vin, i got that from indonesian (oriental). Most of them selling it & they call it lime paste. They have 2 version, red & white..always go for white one..
ayu..tak dapekkk nak nulunnn, tak tahu lahh nag ganti ngan aperrr..
Post a Comment