03 October, 2008

Ayam Masak Merah


This Ayam masak Merah, best to me accompanied dengan nasi minyak & yang sewaktu dengannye. Masa drive nak balik rumah petang nak raya tuuu...borak2 ngan kawan on how to get ayam masak merah rasa macam kat rumah orang kawin tuuu..hehehheheee, and this is what she told me:-

  1. Ayam dibersihkan, gaul garam kunyit, goreng (tak payah sampai garing pun).
  2. Untuk kuah:
  • Tumis rempah penumis: buah pelaga, cengkih, bunga lawang & kulit kayu manis dalam minyak panas.
  • blend bawang (bawang mesti banyak), bawang putih & halia. Tumis sampai wangi. Masukkan cili boh, tumis lagi sehingga naik minyak. Cili jangan banyak sangat, lauk ni not meant to be pedas.
  • Masukkan serai ketuk.
  • Masukkan tomato sos. (letak lebih sikit, tapi jangan sampai masam sangat pulak).
  • Masukkan sedikit susu cair atau santan (sikittt jerr)
  • Masak sehingga kuah jadi cantik. Masukkan ayam goreng tadi. Biarkan ayam tadi masak mesra dalam kuah.

No comments: