26 October, 2008

Orange Roll Cake


Make Cake: 13" x 9" pan

  • 4biji telur- asingkan kuning dan putih
  • 70g gula halus
  • 1 sudu besar parutan kulit orange
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu besar orange juice/ perahan orange
  • 2 sudu besar minyak masak
  1. Pukul putih telur dengan gula -meringue.
  2. Masukkan kuning telur satu persatu, terus pukul dengan speed perlahan.
  3. Masukkan parutan kulit orange & perahan orange.
  4. Masukkan tepung, kaup balik.
  5. Masukkan minyak, gaul rata.
  6. Alas dulang dengan baking sheet, bakar 180 degree celcius, 10-12 minutes.

Make filling:

  1. Pukul 200ml whip cream & 15-20gm icing sugar sehingga kental.

Assemble:

  1. Sapukan cream ke permukaan kek yang telah disejukkan. Sapu rata. Boleh letakkan diced orange (jika suka). Gulung kemas.
  2. Simpan dalam fridge for at least 30 minutes before serve.

No comments: