Make Cake: 13" x 9" pan
- 4biji telur- asingkan kuning dan putih
- 70g gula halus
- 1 sudu besar parutan kulit orange
- 60g tepung gandum
- 1 sudu besar orange juice/ perahan orange
- 2 sudu besar minyak masak
- Pukul putih telur dengan gula -meringue.
- Masukkan kuning telur satu persatu, terus pukul dengan speed perlahan.
- Masukkan parutan kulit orange & perahan orange.
- Masukkan tepung, kaup balik.
- Masukkan minyak, gaul rata.
- Alas dulang dengan baking sheet, bakar 180 degree celcius, 10-12 minutes.
Make filling:
- Pukul 200ml whip cream & 15-20gm icing sugar sehingga kental.
Assemble:
- Sapukan cream ke permukaan kek yang telah disejukkan. Sapu rata. Boleh letakkan diced orange (jika suka). Gulung kemas.
- Simpan dalam fridge for at least 30 minutes before serve.
No comments:
Post a Comment