26 October, 2008

Spinach Quiche

Kami mula belajar makan spinach quiche ni masa kat snowy mountain. Masa kat sana, dah penat2 main, rasa lapar..tapi really hard to get heavy meal. i mean halal heavy meal. Orang ramai, susah nak pilih2, end up we chose to try this quiche. It's meant for vegetarian. 2 hari kami pi main2, 2 hari tu laa kami makan bendalah ni. Sebelum tu..kalau nampak quiche, tak teringin pun nak try..nampak mcm pelik..lagipun mostly quiche ni dicampur dengan meat, definately tak halal la kan. Tapi since kat snowy montain tuu...rasa suka pulakk dengan bendalah nii..and since then, saya try search recipe yang agak2 logik yang boleh dapatkan rasa mcm yang kami makan tuu..so ini hasil recipe mix & match. The best part is..rezan cakap 'sedapppp macam kat kedaii' hohooo thanks dear!

Make Pastry: For 2 x 6" pie mould/pan
  • 150gm tepung gandum
  • Garam
  • 1 kuning telur
  • 85gm butter, lembutkan
  • Air secukupnya
  1. Satukan tepung, telur, garam & butter, gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.
  2. Masukkan air secukupnya supaya tepung membentuk doh.
  3. Wrap and simpan dalam fridge for 20 minutes.
  4. Keluarkan dari fridge, canai & masukkan dalam acuan. Kemaskan.
  5. Cucuk dasar dengan garfu, alas dengan baking sheet & taburkan kacang hijau sebagai pemberat.
  6. Bakar dengan 180 degree celcius selama 12 minutes. Remove baking sheet and kacang hijau, bila pastry siap.

Make Filling

  • 110ml susu
  • 4 telur
  • 100gm fetta cheese
  • 50gm ricotta cheese
  • Spinach ( i made from 3 big fresh spinach leaves, some people call it silverbeet)
  • 1 medium size bawang besar
  • sedikit white pepper
  1. Potong kecil2 ricotta cheese.
  2. Cincang kecil bawang, racik halus spinach.
  3. Satukan susu, telur, pepper & cheeses - kacau sehingga ricotta cheese hampir hancur semuanya.
  4. Satukan spinach & bawang.
  5. Tuangkan filling ke dalam pastry yang dah ready tadi.
  6. Bakar 190 degree celcius selama 35 -45 minit atau sehingga filling set.

No comments: