09 October, 2008

Tepung Talam


KUEH TEPUNG TALAM

Lapisan Bawah:

  • 200gm gula merah, masak & sejukkan
  • 2 sudu gula pasir
  • 2.5 cawan air biasa
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • Setengah sudu kecil kapur

Cara:

  1. Satukam semua bahan, kacau sehingga semuanya larut. Tapis.
  2. Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
  3. Kukus selama 20 minit. Kukusan dipanaskan terlebih dahulu

Lapisan Atas

  • 1 setengah cawan santan pekat
  • Setengah cawan tepung beras
  • Sedikt garam
  1. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut & tapis.
  2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
  3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama lebih kurang satu jam)
  4. Sejukkan dahulu sebelum potong.

No comments: