01 February, 2008

Ayam Tairu Wangi

Cedok resepi ni dari dapur mak daro. Sedap bau rempah2 masa masak..rasa pun sedap!! ala2 macam butter chicken gituu..tapi kan, apesal saya punya lauk ni tak hitam macam kat rumah mak daro tuu???

Copy paste je lah resepi mak daro nii..den malas nak menaip..boleh kan kan kan :D tapi kan...saya ada kasi tukaq sket ini resepi...saya tambah carrot..lain2 semua sama mcm resepi kat bawah:

Bahan Bahan:

  • 1 ekor ayam, cuci, tos & goreng embal2
  • 7 biji badam, dibuang kulit & dikisar halus
  • 1 tin kecil tomato puree
  • 1/2 tsp garam masala
  • 1 telap (150gm) tairu kurang lemak
  • Segenggam daun pudina
  • Segenggam daun ketumbar
  • Sedikit bawang goreng
  • Kayu manis, buah pelaga & cengkih
  • 4 helai daun pandan, diikat
  • Sedikit minyak utk menumis
  • Garam & gula
Bahan Kisar:

  • 6/7 biji lada merah, digoreng dgn sedikit minyak
  • 4 biji bawang besar
  • 5 biji bawang putih
  • 1" halia
Dicampur dengan:

  • 1/2 tbsp serbuk ketumbar
  • 1 tsp serbuk jintan halus
  • 1 tsp serbuk jintan kasar
  1. Tumis daun pandan & rempah tumis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing.
  2. Masukkan tomato puree, garam masala & tairu; gaul hingga sebati dengan api yg sederhana.
  3. Masukkan pula badam kisar, garam & gula.
  4. Tambah air jika perlu & masukkan ayam & gaul rata.
  5. Akhir sekali masukkan segala daun2 & bawang goreng yg sewaktu dengannya.

No comments: